Mini leeslessen

De boekenserie ‘Makkelijk Lezen met Bontekoe’ heeft een bijzondere eigenschap.

Mini leeslessen achterin de boeken

Een gerichte leesvraag stellen kan bijdragen aan de begrijpend-leesontwikkeling van het kind. Daarom heeft elk boek in deze serie achterin een pagina met gerichte leesvragen, een puzzeltje of een letterballon. Het kind kan dit zelf beantwoorden of de ouder of leerkracht kan aan de hand hiervan kort napraten over wat er gelezen is. Ook dit zal het begrip kunnen vergroten. Leerkrachten kunnen gebruikmaken van online mini leeslessen.

Hoe werkt een mini leesles

Ingrid Rijnbout-Evers: “Je kiest een boek uit waar je de kinderen enthousiast voor wilt maken en vertelt in het kort waar het boek over gaat. Dan gaan de kinderen 15-20 minuten stillezen. Daarbij gaan ze tijdens het lezen op zoek naar een antwoord op de eerste leesvraag en zoeken ze, indien mogelijk, een stukje om voor te lezen waarmee ze hun antwoord ondersteunen. Na 15-20 minuten lezen vraag ik wat de kinderen gevonden hebben in hun boek. Hierbij geef ik de kinderen veel vrijheid. Ik kies per leesles ongeveer 3 kinderen uit die hun verhaal mogen doen. Door op deze manier om te gaan met 30 minuten stil/vrij lezen, zorg ik ervoor dat de beleving groot is en dat de spanningsboog kort blijft. Door de kinderen te laten vertellen over hun boek hoop ik dat andere kinderen die boeken ook leuk gaan vinden.”

De Mini leeslessen zijn gemaakt door Ingrid Rijnbout-Evers van Kinderboekenjuf.nl en zijn gebaseerd op List lezen van de CED-groep. Er komen telkens nieuwe leeslessen bij en ze maakt bij veel boeken ook een filmpje van de mini leesles. Klik hier!

Mini leeslessen om te downloaden (als PDF):