Het beste van twee werelden

Wat is een meeluisterboek?

Met een meeluisterboek kunnen leeszwakke kinderen lezen & luisteren tegelijk. Terwijl er een ‘echt papieren boek’ gelezen wordt, luisteren ze online mee met de ingesproken tekst. De boeken worden ingesproken door stemacteurs, waardoor ze luisteren naar een menselijke stem in plaats van naar een synthetische computerstem. De intonatie van deze speciaal getrainde stemacteurs geeft nog meer betekenis aan het verhaal. De teksten worden ingesproken op basis van onze Intervalmethode.

De kracht van lezen & luisteren tegelijk

Het beste van twee werelden; met een meeluisterboek lezen kinderen in een ‘echt papieren boek’ en luisteren ze online mee met de tekst. Veel onderzoek heeft aangetoond dat auditieve ondersteuning tekstbegrip vergemakkelijkt voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie.

Zwakke technische leesvaardigheid geeft vaak aanleiding tot het gebruik van auditieve ondersteuning zoals het Intervallezen. Op deze manier worden de ernstige technische leesproblemen enigszins gecompenseerd en kunnen kinderen met dyslexie toch op een relatief snelle manier tot een redelijk niveau van tekstbegrip komen. Bij deze vorm van lezen ligt de nadruk op het beleven van het verhaal en niet op de leesproblemen van kinderen. Ze raken minder vermoeid en zijn dus meer gericht op het mooie of spannende verhaal zelf. Door het Intervallezen wordt lezen leuker en toegankelijker; cruciaal voor de motivatie en het maken van leeskilometers.

Extra auditieve ondersteuning

Veel onderzoek heeft aangetoond dat auditieve ondersteuning tekstbegrip vergemakkelijkt (Van der Leij, Verhoog en Bekebrede, 2010) voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie of NT2-kinderen die op latere leeftijd Nederlands leren. Een zwakke technische leesvaardigheid geeft vaak aanleiding tot inzet van auditieve ondersteuning zoals het Intervallezen. Op deze manier worden de ernstige technische leesproblemen enigszins gecompenseerd en kunnen zwakke lezers toch op een relatief snelle manier tot een redelijk niveau van tekstbegrip komen.

Technisch en begrijpend lezen met dyslexie

Leerlingen met dyslexie hebben een probleem met het technisch lezen: het verklanken (decoderen) van geschreven letters is onvoldoende geautomatiseerd. Doordat het decodeerproces bij het lezen veel aandacht vergt, is er minder aandacht voor de inhoud van de tekst (het begrijpen van de tekst). Bovendien lezen veel leerlingen met dyslexie regelmatig woorden fout, waardoor zinnen een andere betekenis kunnen krijgen. Kortom, problemen met technisch lezen belemmeren ook het begrijpend lezen.

Waarom is een menselijke stem bij het inspreken zo belangrijk?

Meeluisterboeken worden voorgelezen door ervaren voorlezers, met een op het AVI-niveau afgestemd leestempo, uitspraak en pauzemomenten. De kinderen luisteren naar een menselijke stem in plaats van een computerstem; dat geeft door de intonatie en de pauzes ondersteuning bij het leesbegrip. Zo wordt het lezen van een boek geen ontmoedigend proces, maar iets waar kinderen weer plezier aan beleven en daardoor beter gemotiveerd raken.

Eenvoudig & goedkoop

Op de achterkant van elk meeluisterboek staat een code waarmee de lezer onbeperkt en direct toegang krijgt tot de tekst; ingesproken op basis van de Intervalmethode. Met een meeluisterboek kun je direct aan de slag. Ze zijn altijd en onbeperkt toegankelijk als je eenmalig een meeluisterboek hebt gekocht. Je hebt alleen een internetverbinding nodig. Met een computer, tablet of smartphone kun je aan de slag, zonder ingewikkelde installatiesoftware, thuis en op school.

Upgrade naar meeluisterboek

Heb je het boek al, dan kun je ook een upgrade bestellen met de inlogcode die onbeperkt toegang geeft tot de online ingesproken tekst. Volg daarvoor de link naar de webshop.

School, behandelaar of bibliotheek: vraag gerust een proefexemplaar aan

Er is een enorme keuze aan meeluisterboeken van uitgeverij Bontekoe en van veel andere (educatieve) uitgevers, waar je direct mee aan de slag kunt. We bieden graag scholen, behandelaars en bibliotheken graag een gratis proefexemplaar aan van een van onze meeluisterboeken, zodat je jezelf kunt overtuigen van de meerwaarde voor kinderen die lezen lastig vinden.

Stuur een mail naar info@uitgeverijbontekoe.nl en we zenden je een proefexemplaar.